Bramborové placky
půl kila brambor - dle počtu lidí
1 - majoranku
pepř sůl
strouhanku
pol. mouku
4-7 strožků česneku
2 - vajíčka
nastrouhame brambory, pridavame majoranku trosku strouhanky aby placky byli hezky zbarvene, dale sul pepr a 2 vajicka (cela) dále pridávame stroužky česneku (ne balene jako koření)!! vse dukladne promychat (zdalo by se vam ze je testo moc tekute pridat mouku polohrubou a jestli by bylo testo moc tuhe pridat kapku vody) a hurááá na smažení možno podávat s kurecím masem ale vyjimka je v tom podava se placky zvlast a maso na nich a tentokrate se smetanou zaliva az maso na plackach (NE MASO PO ORESTOVANI) !
DOBROU CHUT lalirek
Kuřecí masíčko na smetaně s americkými brambory
Kuřecí maso - dle počtu osob
Brambory - dle počtu osob
1 x - koření na americké brambory
1 x - kysanou smetanu (dle mnozstvi masa i dvema)
1 x - kukuřici nejlepe Bonduel
1 balení sýr mazací (NE POMAZANKOVÉ MÁSLO)
V prvé řadě si omyjeme brambory NEOŠKRÁBÁVÁME, nakrájíme na kosticky male a hubene dáváme na plech na kterem uz je olej, brambory posolime opeprime a zasypeme korenim na americke brambory (muzeme pridat i sladkou papriku) vlozime do trouby a peceme pri teplote 225° priblizne 40 min dokud brambory nejsou mekke.
Kuřecí maso omyjeme ve vodě STUDENE nakrájíme na kosticky a orestujeme na oleji nebo na másle dle libosti postupne pridaváme kořeni pepr sul trosku kminu dale pridavame az uz skoro je kureci masko hotovo kukurici pomalu mychame aby nam kukurice neztratila tvar. (pro výtečnou sýrovou chut muzeme pridat syr mazaci ja davam kiri nebo apettito) Po dopeceni masa zalijeme kysanou smetanou klidne i dvema ma to vybornou chut promychame a podavame.
pripravyme brambory a maso zalyjeme smetanou a podavame talir oblozime jeste cervenou papirkou a rajcatkem pro efekt a vitaminky pro zdravi !!
PREJI DOBROU CHUT lalirek
Kokosová buchta (hrníčková)
Nejdrive si v kastrolku roztopíme 1 heru celou pridame 1 hrnek vody a dve polevkove lzice kakaa - tento nalev poohrejeme NEVARIME!!
- odebereme z nej polovicku (uschovame az po dopeceni buchty) a druhou nalijeme do misy do ktere dale pridávame
2 hrníčky pol. mouky
2 hrníčky cukru moučky
4 vajíčka
1 prášek do pečiva
vse peceme 20 minut pri teplote 180 stupnu, jakmile je buchta hotova vytahneme z trouby a jeste za tepla zalijeme zbytkem vytvorene polevy a ihned sypeme kokosem! nechame vystydnout a podáváme!!
DOBROU CHUT lalirek
Komentáře
Přehled komentářů
suroviny:šunka,eidam,vejce,veka,sůl,pepř
postup:šunku nakrájíme na malinké kostičky,sýr nastrouháme na jemno,vše dáme do misky,k tomu přilepneme vejce,vše zamícháme,osolíme,opepříme.na pánvi rozehřejeme olej.směs namažeme na krajíčky veky a natřenou stranou položíme na pánev.až se bude moct krajíček obrátit,otočíme a opečeme i druhou stranu.poté vyjmeme na talířek,a kdo má rád,může spodní stranu natřít česnekem,jako topinky.dobré chutnání!
Tak ty slibované langoše ;-)
(EwelynaP, 10. 5. 2008 19:29)
Potřebné přísady
4dl vlažné vody, 10g sušeného droždí, 1/4 lžičky cukru, 500g hladké mouky, 1 lžička soli, olej na smažení
Z troškyy vody, droždí a cukru připravíme kvásek a necháme na teplém místě vykynout. Mouku prosejeme se solí přidáme zbytek vody, vykynutý kvásek a vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě ještě 30 min kynout. Z vykynutého těsta vykrajujeme malé bochníčky, pokladme na moukou posypaný vál a znovu necháme kynout 15 min. Potom bochníčky rozválíme na tloušťku 0,5cm, ve strředu je propícháme aby se při smažení nanafukovaly a usmažíme v rozehřátem oleji z obou stran do zlatova.Hotové potřeme rozetřeným česnakem s tukem nebo prostě podle chuti :-))
Chřestová polévka
(MVendulka, 22. 1. 2008 20:57)
500 g chřestu, olej, 1 cibule, 0,7 l zeleninového vývaru, sůl, mletý pepř, 0,1 l sladké smetany, 1 lžička cukru, 0,05 l suchého bílého vína
Chřest očistíme, tvrdé konce odřízneme, nakrájíme na menší kousky, umyjeme a osušíme. Na rozpáleném oleji osmažíme drobně nakrájenou cibuli, přidáme chřest a za občasného promíchání dusíme několik minut. Potom chřest zalijeme horkým vývarem, přikryjeme a vaříme doměkka. Část chřestu vyndáme, zbytek rozmixujeme, osolíme, okořeníme, zalijeme smetanou, vínem a ještě několik minut vaříme. Potom vložíme zpátky odložený chřest a polévku zjemníme cukrem.
Masové kuličky ve špenátové omáčce
(MVendulka, 22. 1. 2008 20:56)
250 g mletého masa dvou druhů (hovězí, vepřové), jeden stroužek česneku, jeden rohlík, jedno vejce, sůl, pepř, půl lžičky mleté červené papriky, půl lžičky mletého kmínu, olej nebo tuk na pečení
Omáčka: 1 kg čerstvého nebo 300 g mraženého špenátu, dvě mladé cibulky, dvě lžíce oleje, jedna kostka zeleninového bujónu, jedna lžička kari koření, 0,2 l smetany ke šlehání, jedna lžička maizeny, sůl
Mleté maso vložíme do mísy. Nakrájený rohlík zalijeme vařící vodou a necháme postát. K masu přidáme prolisovaný česnek, rozšlehané vejce, opepříme, ochutíme kmínem, paprikou a osolíme. Rohlík jemně vyždímáme, přidáme k masu a směs dobře promícháme. Mokrou rukou tvarujeme malé kuličky, které opékáme na rozpáleném oleji, vyndáme a uložíme na teplém místě.
Omáčka: Špenátové listy umyjeme a zbavíme stonek, mražené listy necháme mírně rozmrznout. V hlubší pánvi osmažíme na oleji očištěnou pokrájenou cibulku, přidáme bujón, kari koření, promícháme, zalijeme 0,25 l vody a přivedeme do varu. Vložíme špenátové listy a za občasného míchání krátce povaříme. Ve smetaně rozmícháme maizenu, vylijeme do špenátu a krátce povaříme. Podle chuti osolíme a podáváme s kuličkami.
Drůbeží rolky plněné špenátem
(MVendulka, 22. 1. 2008 20:55)
600 g kuřecích prsíček, sůl, pepř, čtyři větší stroužky česneku, 450 g čerstvých nebo 150 g mražených špenátových listů, 100 g strouhaného tvrdého sýra, 150 g karotky, 150 g slaniny, 0,2 l kuřecího vývaru
Z kuřecích prsíček uděláme osm řízků a přes potravinářskou fólii naklepeme do tenka. Fólii odstraníme, řízky osolíme, opepříme a potřeme prolisovaným česnekem. Umyté špenátové listy dáme na síto, přelijeme vařící vodou a necháme okapat; mražené špenátové listy necháme mírně rozmrazit a vodu jemně vytlačíme. Připravené špenátové listy potom rozložíme na řízky, osolíme, posypeme sýrem a na každý dáme tři kousky překrojené karotky. Řízky svineme a uložíme do vymaštěného pekáče těsně vedle sebe. Podlijeme vývarem, pokapeme olejem a ve vyhřáté troubě pečeme 20 – 25 minut. Asi pět minut před dopečením rolky obložíme plátky slaniny. Během pečení poléváme výpekem. Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.
ZAPÉKANÉ BRAMBORY S HOUBAMI
(MVendulka, 22. 1. 2008 20:54)
700 g brambor vařených ve slupce, jedna cibule, 250 g čerstvých nebo mražených hub, 100 g šunky, dvě vejce vařená natvrdo, sůl, mletý černý pepř, mletý kmín, olej, jedno vejce, 0,1 l smetany, vegeta
Brambory oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. V hlubší pánvi na trošce oleje osmažíme drobně nakrájenou cibulku, přidáme nakrájené houby, osolíme a za stálého míchání usmažíme. Ochutíme kmínem a pepřem, přidáme nadrobno nakrájenou šunku a zamícháme. Zapékací nádobu vymastíme olejem, naskládáme do ní polovinu brambor, osolíme, na ně rozložíme houbovou směs, na kolečka nakrájená vařená vejce a přikryjeme druhou částí brambor. Ve smetaně rozšleháme vejce, ochutíme vegetou, vylijeme na brambory a ve vyhřáté troubě zapečeme.
ZAPEČENÉ brambory s bryndzou
(MVendulka, 22. 1. 2008 20:52)
1200 g brambor, sůl
Náplň: 250 g bryndzy, 0,2 l kysané smetany, mletý černý pepř, nasekaný kopr
Na zálivku: dvě vejce, smetana na vaření
Brambory uvařené ve slupce nakrájíme na kolečka. Bryndzu smícháme s kysanou smetanou. Přidáme kopr, opepříme a promícháme. Do vymaštěné zapékací mísy střídavě klademe vrstvy nakrájených brambor, které osolíme a zaléváme náplní. Končíme vrstvou brambor. Celá vejce rozšleháme, přidáme smetanu na vaření, osolíme a promícháme. Naplněnou zapékací mísu zalijeme smetanovou směsí s vejci, vložíme do vyhřáté trouby a zapečeme.
Zeleninové krokety
(MVendulka, 22. 1. 2008 20:51)
200 g mrkve, 100 g celeru, 100 g kedlubnu, 100 g petržele, masový vývar, sůl, mletý černý pepř, jedno vejce, jedna až dvě lžíce strouhanky, strouhaný tvrdý sýr, sezamová semínka, olej, pažitka, jeden rohlík..............
Mrkev, petržel, kedluben a celer očistíme a nakrájíme na menší kousky. Nakrájenou zeleninu osolíme a osmažíme na oleji. Potom ji podlijeme menším množstvím masového vývaru, přikryjeme pokličkou a necháme dusit do měkka. Během dušení podle potřeby podléváme vývarem. Pak zeleninu rozmačkáme vidličkou a necháme vychladnout. Do masy přidáme předem namočený a vymačkaný rohlík, nakrájenou pažitku, žloutek, strouhanku, sezamová semínka, strouhaný tvrdý sýr a tuhý sníh z bílku. Osolíme, opepříme a promícháme. Z masy formujeme menší krokety, které smažíme na pánvi v rozpáleném oleji. Podáváme s vařenou zeleninou.
Mandlové řezy
(barus.v, 30. 11. 2007 10:23)
POTŘEBNÉ PŘÍSADY:
200g loupaných mletých mandlí
300g moučkového cukru
trocha vody
Náplň:
100g mekké čokolády
100g másla
80g moučkového cukru
50g mletých piškotů
2 lžíce rumu
Dohotovení:
čokoládová poleva
POSTUP:
V misce smícháme mandle a cukr. Zalijeme trochou vody a vytvoříme těsto, které rozdělíme na dva díly. Vál posypeme cukrem moučkou a z jednoho dílu vyválíme placku. Přeneseme ji na menší plech vyložený alobalem.
Čokoládu promícháme s máslem, cukrem, puiškoty a rumem. Náplň natřeme na placku a zakryjeme druhým dílem těsta. Urovnáme válečkem, zakryjeme alobalem a necháme v lednici přes noc stuhnout. Dtuhý den vyklopíme, nakrájíme na obdélníčky a z části je máčíme v čokoládové polevě.
Dobrou chuť
DOMÁCÍ PRAVÝ MARCIPÁN
(barus.v, 27. 11. 2007 6:56)500 g oloupaných mandlí, 15 g oloupaných hořkých mandlí (lze nahradit několika meruňkovými jádry), 500 g moučkového cukru, 1 bílek (nebo 50 g růžové vody, k dostání jen ve větších drogériích). Mandle rozmixujeme na jemnou kaši, přidáme moučkový cukr, bílek nebo růžovou vodu. Hmotu zpracováváme dostatečně dlouho, pak zabalíme do potravinové fólie a uložíme do chladničky. Můžeme ji tvarovat, vyvalovat, obarvit potravinářskými barvami.
Salámové placičky
(barus.v, 21. 11. 2007 10:38)
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
150g salámu (Junior), 150g sýru, 1 vejce, 1 vrchovatá lžíce hladké mouky, koření podle chuti
POSTUP PŘÍPRAVY
Salám a sýr nastrouháme na struhadle nahrubo, přidáme vejce, mouku a koření. Dobře promícháme a lžíci vykrajujeme a dáme na rozpálený tuk a směs vytvarujem do placičky. Smažíme 3-4 minuty z každé strany. Podáváme s brambory.
Kynutý švestkový koláč s tvarohem
(elis44, 7. 8. 2007 8:38)
400 g polohrubé mouky
80 g cukru
50 g másla
3/4 kostky droždí
2 vejce
110 - 160 ml mléka
sůl
2 tvarohy
1 žloutek
2,5 balíčku vanilkového cukru
mléko na zředění
rozpůlené, vypeckované švestky
Drobenka:
50 g másla
1 balíček vanilkového cukru
2 lžíce cukru krupice
polohrubá mouka (1 - 2 hrsti)
mouku přisypáváme, dokud nemáme pěkné hrudky, dobře promícháme s máslem
Z trošky vlažného mléka, droždí a lžíce cukru si připravíme kvásek.
Do mísy prosijeme mouku, kterou špetkou soli osolíme, přidáme cukr, rozpuštěné, vychladlé máslo, vejce rozšlehaná v mléce a společně s vykynutým kváskem zaděláme do těsta. Necháme vykynout.
Těsto vytáhneme na vymaštěný plech (nebo na pečící papír), potřeme tvarohem, poklademe půlkami švestek a posypeme drobenkou a dáme do předehřáté trouby na menší teplotu (175°) přibližně na 35-45 min.
Rošťáci
(elis44, 31. 7. 2007 11:43)
recept na kotlety či kuřecí řízky
2 vejce
2 stroužky česneku
2 lžíce solamylu
2 lžíce plnotuč. hořčice
1 lžička worcestru
1 lžička sojovky nebo magi
1/2 lžičky pepře
trochu oleje, sůl
vše rozmixujeme, upravíme dle chuti a naložíme naklepané řízky a necháme v lednici až 3 dny odležet, pak smažíme, podáváme s bramborem či hranolky
Pizza
(elis44, 31. 7. 2007 10:12)
400 g hladké mouky
20 g droždí
2 lžíce mléka
200 ml mléka
100 ml oleje
1 žloutek
sůl
Z droždí a dvou lžic vlažného mléka uděláme kvásek. Přísady smícháme, nakonec i s kváskem vypracujeme vláčné těsto a necháme kynout aspoň 2 hodiny
Směs na potření pizzy:
V hrnku romícháme vejce, kečup, olej, hrst majoránky nebo bazalky, 3 stroužky česneku a trochu soli, tím potřeme pizzu, přísady na pizzu dle vlastní chuti.
Těsto stačí akorát na jeden velký plech.
Rada:
Nejlepší je nešetřit a dát na pizzu místo Aidamu Mozzarelu, pizza dostane daleko lepší chuť.
Cibulové kotlety s hořčicovou omáčkou
(elis44, 31. 7. 2007 9:52)
4 kotlety
sůl, pepř
3 stroužky česneku
4 střední cibule
1/2 lžíce hladké mouky
2 lžíce hořčice
1/4 kostky bujonu rozp. ve 1/4 l vody
1 - 2 zakysané smetany
kotlety můžeme nahradit klidně kuřecími řízky, osolíme, opepříme a opečeme po obou stranách... vyndáme z pánve, na šťávu přidáme trochu tuku, osmažíme nakrájenou cibuli na plátky, pak přidáme nakrájený česnek, zaprášíme moukou, přidáme hořčici (dle chuti), podlijeme masoxem a dohladka provaříme, vložíme zpět kotlety či řízky, zalijeme smetanou a dusíme, dokud není cibule měkká. Podáváme s pečeným či opečeným bramborem.
Ořechová bábovka
(elis44, 30. 7. 2007 14:53)
120 g strouhaných ořechů
120 g másla
250 g moučkového cukru (stačí méně)
200 g polohrubé mouky
5 vajec
1/8 l mléka
1/2 prášku do pečiva
vanilkový cukr, citronová kůra
žloutky utřeme s cukrem a máslem, pak přidáme mléko, vmícháme mouku promíchanou s práškem do pečiva, citronovou kůru, vanilkový cukr, ořechy a nakonec lehce vmícháme sníh z bílků
pečeme dle zkušeností na nižší teplotu a pak DOBROU CHUŤ
vyborny drobenkovy kolac
(pulecek, 25. 7. 2007 12:37)
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukr krystal
1/2 masla
1 prdopeč(prášek do pečiva)
1 hrnek mléka
2 vejce
můžeme použít i tvaroh
postup:
polohrubou mouku,cukr,1/2 másla,prdopeč nasypeme do misky vše smícháme a vytvoříme z toho drobenku.odebereme hrnek(na posypani koláče).do zbytku přidáme 1 hrnek mléka a 2 vejce celé.vse smícháme a nalijeme na plech.pokud chceme můžeme na těsto ,,nakydat,, tvaroh (mekký tvaroh smíchaný s vejcem a cukrem)poté klademe ovoce,a na zavěr posypeme drobenkou co jsme schovali do hrnku.dáme péct do té doby dokud nebudou okraje koláče krásně zlaté az hnědé...néééééé spálené...dobrou chut
Rýžový nákyp s měruňkami
(barus.v, 25. 7. 2007 12:36)
ROZPIS NA 4 PORCE:
250g rýže(já dala ještě trochu víc)
špetka soli
4 lžíce másla
500g měkkého tvarohu
150g moučkového cukru
máslo na formu
kompotované meruňky, nejlépe 1000g
500ml mléka
2 vejce
1 vanilkový cukr
POSTUP:
Rýži důkladně propláchneme a v osolené vodě vaříme asi 12 minut doměkka. Potom ji zcedíme a necháme částečně vychladnout. V misce utřeme máslo s tvarohem a moučkovým cukrem(můžeme přidat rozinky). Hlubší zapékací mísu vymažeme máslem a nasypeme třetinu rýže. Na ni rozetřeme polovinu tvarohu a rozložíme polovinu okapaných meruněk, které zasypeme další třetinou rýže. Dáme druhou vrstvu tvarohu, kterou poklademe zbytkem meruněk a zasypeme je zbylou rýži tak, aby byly meruňky zčásti vidět. V mléku rozšleháme vejce a touto směsí vše zalijeme. Pečeme v předehřáté troubě při 180 stupních asi 35 minut! Poté posypeme nákyp vanilkovým cukrem a ještě asi na pět minut vložíme do trouby.
Kynuté ovocné knedlíky
(barus.v, 17. 7. 2007 10:06)
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
300 g hrubé mouky, 2 dl mléka, vejce, 20 g droždí, 2 lžíce cukru, špetka soli, 600-700 g ovoce
Na posypání: 100 g cukru, 150 g tvrdého tvarohu, 100 g rozpuštěného másla
POSTUP
Do mísy prosijeme mouku, uprostřed uděláme důlek, do něj dáme rozdrobené droždí, cukr, zalijeme trochou vlažného mléka a na teplém místě necháme vykynout. Po vykynutí přidáme cukr, mléko, sůl, vejce a zpracujeme vláčné hladké těsto. Necháme asi půl hodiny kynout, poté těsto rozdělíme, vyválíme na válečky, hřbetem ruky zploštíme, poklademe omytým a dobře osušeným ovocem, nakrájíme a děláme kulaté knedlíky. Vkládáme je do vařící, mírně osolené vody a vaříme ve větším kastrole tak, aby volně plavaly.
Hrozně rychlé a levné tvarohové knedlíky
(barus.v, 17. 7. 2007 9:45)
PŘÍSADY:
- jeden měkký tvaroh(250g)
- 1 vejce
- špetka soli
- 300g polohrubé mouky
- trocha mléka podle hustoty těsta
POSTUP:
všechny přísady kromě mléka dáme do mísy a zpracujeme, pak podle hustoty těsta přidáme mléko a zpracujeme těsto
z těsta utvoříme válec a klájíme na plátky, poklademe ovocem(jahody, meruňky, švesky...čersvé i mražené)a dobře zabalíme
vhazujeme do vroucí vody a vaříme asi 8-10 minut
knedlíky jsou hotové, když vyplavou na hladinu
opečená veka
(cerrtinka.bb, 13. 7. 2008 18:53)